Folding home

Hjälp till att bekämpa Sjukdomar

Folding@Home

Folding@Home Fungerar genom att koppla din dator till Servrar som Universiteter och Forsknings instituter använder för att hjälpa till med beräkningar för att kunna simulera sjukdomarna's proteiner och ser till att de får en bättre förståelse för hur sjukdomarna beteer sig och gör det lättare att ta fram mediciner och andra botemedel för att kunna bekämpa dom.

När du har installerat programmet så kan du via internet( Web control) eller programmet på din dator (advanced control) välja mellan Alzheimer's, Cancer, Huntington's, Parkinson's eller "any disease" den sist nämda låter programmet själv ge dig "workunits(WU)" som hjälper till att bekämpa COVID-19 (SARS-CoV-2).

För att installera detta program gå du hit

När programmet är installerat och du startar upp det så kommer du till webbkontrollen i din webbläsare, och där kan du gå vidare som "annonymus" eller skapa ett användarnamn, vill du ha ett eget namn så tryck på "Get a passkey" sedan skriver du in önskat namn på din användare och sedan en mailadress du vill att de skickar "passkey" till.

1. När du fått mailet så skriver du in ditt namn i "Name"

2. Vill du gå med i PC & HiFi's Folding team så finns information här bara att kopiera "Team ID" till Team ID rutan på Folding@home sidan.

 3. Sedan så Kopiera "passkey" från ditt mail och klistra in det i "passkey" fältet på Foldinng@home sidan

Sedan är allt igång och så får du välja mellan Full, Medium, Light, dvs hur mycket systemresurser du vill göra tillgängliga programmet.

Light: Här används endast Processorn dvs CPU för beräkningar och detta rekommenderas för bärbara och äldre datorer som kan ha GPU tillsammans med CPU'n, de flesta kyllösningarna kommer att klara av denna arbetsbelastning och temperatur.

Medium: Här används både CPU och GPU men de belastas inte lika hårt som vid FULL däremot är det viktigt att tänka på hur datorchassit (stationär dator) klarar av att kasta ut den varma luften, då det finns två st komponenter som värmer upp "burken".

Full: Här så går både Processor (CPU) och Grafikkort (GPU) på 100% och kommer snabbt upp i max temperatur, se till att du har ett väl ventilerat chassi, med en ordentlig luftkylare för CPU eller vattenkylning för bästa prestanda.

Vid ett FULL test på en AMD Ryzen 3600 med sex kärnor och 12 trådar så går den upp till 90c vid 3,7GHz i ett väl ventilerat chassi med medföljande luftkylare (Wraith  Stealth).

I samma Chassi sitter även ett 5700XT Nitro+ från Sapphire som har en temp på runt 95c

Båda komponenterna ligger på en belastning av 98-100%

Vid Light så ligger samma CPU på ca 73c och 3,9 - 4,1 GHz

Använd gärna detta program (Open hardware monitor) för att undersöka temperaturen den  visar CPU och GPU.

För äldre datorer med okänd kylning och bärbara datorer håll gärna kolla på tempen och använd light inställningen.

När en komponent går upp i hög temperatur så går den ned i GHz/MHz för att skydda sig själv mot den höga temperaturen som är skadlig för chippet.

Vill du ha hjälp? Kontakt gärna oss via Telefon eller på Mail eller gå till FAQ(Engelska)

Det går att kolla på serier och göra annat på datorn samtidigt som Folding@home jobbar i bakgrunden.

Folding.jpg
Folding 2.jpg